jag sitter utanfor ikea pa min lunch och festar till det med en prinsessbakelse, jag ar saker pa att farfar sitter och ler mot mig uppe i himlen, han gillade bakelser, det ar nog ocksa pga detta som solen skiner. snart ar min lunch slut!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Anna! :) Ville bara fråga dig lite hur det var när du flytta till USA? Var det bara att du gifte dig så fick du "komma in" i landet och du får jobba? Eller fick ni göra tester och intervjuer och sånt? :P tack på förhand! Kram

2011-02-08 @ 21:33:12
Postat av: svar till anonym

Jag åkte till USA på ett sånt där Visa waiver-kort, dvs ett sånt som alla från Sverige har när de reser till USA på semester typ. När jag väl var där i USA och de 3 månaderna som jag var tillåten att stanna började närma sig sitt slut bestämde jag och min man oss för att gifta oss för att jag skulle kunna stanna. Det var mycket pappersarbeten att fylla i, många dokument som mamma var tvungen att skicka ifrån Sverige, personbevis t.ex. Sedan var jag tvungen att ta ett blodprov , egentligen var det en massa sprutor som skulle tas, men har man redan tagit dom i sverige, typ stelkramp, behövde jag ej ta det då jag kunde visa dom på ett papper som också mamma skickat, att jag redan hade allt det.

Många dokument som sagt, allt kostade ganska mycket pengar. Vi gjorde allt helt själva eftersom vi inte ville lägga en massa pengar på advokat-hjälp. Vi gjorde dock fel först så hela processen tog längre tid än vad det borde ha gjort. Vi började processen januari det året, jag fick inte mitt Green card förräns september samma år. Om vi hade gjort rätt från början hade det nog gått smabbare och borde ha fått green card redan i maj-juni.

Själva intervjun jag och min man fick gå på gick på 2 minuter, de grågade oss knappt nånting. Däremot vet jag att det är olika, för en annan jag vet, fick typ frågor om vilken sida av sängen de sov på.

Innan man får sitt Green card brukar man få ett slags arbetsvisum några månader innan sjölva green card, men eftersom vi hade gjort lite fel, fick jag mitt arbetsvisum och green card samtidigt, men när jag hade det, hade hag all rätt att bo och jobba i USA. Sedan var jag tvungen att ansöka om social security card, jag skulle jämföra det med ett svenskt personummer vi har i Sverige. Det ansöker man om när man går till ett speciellt Social securty kontor. Går ganska snabbt att få. Man måste ha det när man börjar jobba någonstans.



Egentligen ska man ha ansökt om ett slags giftemåls-visum redan i Sverige innan man åker till USA för att gifta sig, men när jag åkte dit visste jag ju inte att vi skulle gifta oss, så vi frågade en advokat om vad för val vi hade. Han sa att bara vi gifter oss innan de 3 månaderna är över, kunde vi göra det och et gick fint.

Däremot, om du åker in i USA på visa waiver, när de amerikanska pass och tull-kontrollanterna frågar en massa frågor, svara då INTE att du ska gifta dig där.



Hoppas det gav dig lite svar på dina frågor, om inte, fråga mer!



2011-02-09 @ 19:09:54
URL: http://bigtown.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0