Hoppas på ett Ja


Idag är det ett val om Obama's statliga sjukförsäkring-förslag ska godkännas eller ej. Ännu ett val nästa vecka eller så också, så inget avgörs ikväll. Men det krävs dock ett ja från idag.
Även om denna statliga sjukförsäkring absolut inte är som där hemmai Sverige, skulle USA komma en bra bit på väg om det röstas Ja.
Det är verkligen fruktansvärt dyrt att gå till doktorn här. Tack vare mamma och pappa som hjälper mig att betala en dyr sjukförsäkring för mig varje månad har jag kunnat gå till doktorn för kontroll av min Hypoterios och allt. Även om jag har en dyr försäkring här, så kostar det ändå en slant för mig att gå till doktorn. Ett vanligt besök om jag har försäkring kostar 40 dollar. Sedan tillkommer räkning från labbet, för det är ju såklart inte inkluderat i de där 40 dollarna. Labb-räkning kan ligga mellan 100-500 dollar. Man vet aldrig riktigt med det där.
Brandon har ingen sjukförsäkring just nu. Han planerar att skaffa det, när han har råd. Tack vare hans mamma så kunde han gå till doktorn för sin onda arm. I somras skadade han ju sin axel och arm på sitt gamla jobb och hans jobb gav honom ingen försäkring. Först gick vi till ett sjukhus som är det ställe folk som som ej har sjukförsäkring går till. Vi satt där och väntade på vår tur i 14 timmar. När det var Brandons tur, sa de till honom att komma tillbaka om 2 dagar och de kunde ta en titt på hans arm. När han kom tillbaka efter de 2 dagarna av smärta, sa doktorn där att han inte kunde hjälpa, utan att han fick gå till en specialist helt enkelt. Då fick helt enkelt Brandons mamma betala det besöket för honom. Brandon hade ju inga pengar eftersom hans chef inte lät honom komma tillbaka till jobbet förräns doktorn sa att det var ok.

Tänk då på alla där ute i hela USA som inte har några föräldrar som varken kan eller ha råd att hjälpa till?
Därför, även om det skulle kunna bli mycket bättre, känns det verkligen som att Obama är på rätt väg iaf, att åtminstone försöka göra något åt det. Dessvärre tror de flesta här att det kommer att röstas nej, för att folk med pengar inte vill att skatten ska höjas bland annat.


Här nedan kan ni läsa en liten sammanfattning om detta, taget från Aftonbladet.se

"

Vad handlar det här om egentligen?

Journalisten och USA-kännaren Göran Rosenberg:

 

Att merparten av de uppemot 50 miljoner amerikaner som i dag saknar en sjukförsäkring ska få det. Försäkringsbolag ska inte längre få neka någon en försäkring för att han eller hon har varit sjuk. Staten kommer att hjälpa fattiga och lågavlönade att betala avgiften. Men någon allmän sjukförsäkring, som vi har i Sverige, är det fortfarande inte fråga om.

 

 

Har fattiga i USA inte rätt till sjukvård i dag?

Alla amerikaner har rätt till akut sjukvård. Utöver det måste de flesta teckna privata försäkringar. Många amerikaner får sjukförsäkringen betald av jobbet. Men när arbetslösheten stiger riskerar antalet oförsäkrade att bli fler.

Vad är det som händer i kväll?

Planen är att representanthuset ska anta lagen. För det krävs att minst 216 ledamöter säger ja. In i det sista kämpar Barack Obamas anhängare med att vinna tillräckligt många tveksamma. Om röstningen inte blir av tyder det på att man misslyckats med det.

 

Blir förslaget verklighet om det blir ett ja?

Nej, då ska det vidare till senaten. Något som skulle kunna ske redan nästa vecka. Först om de också röstar ja kan Obama pusta ut.

Vad är egentligen skillnaden mellan det amerikansk systemet och det svenska?

Anders Hellner, USA-expert och seniorrådgivare på Utrikespolitiska institutet:

Man har en helt annan syn på staten i USA än i Sverige. I USA finns ett stort motstånd till staten och att den ska bekosta sådant här. I USA ska man fan ligga i själv och ta ansvar för sitt liv och förtjäna att få hjälp. Det är ju så det landet är uppbyggt. Där jobbar man som invandrare häcken av sig redan från att man anländer eftersom man vet att man måste göra så för att få någon hjälp. Det är ett helt annat tänkande än i Sverige där man kan räkna med staten på ett helt annat sätt. Många amerikaner som redan har sjukförsäkringar gillar inte alls statliga ingripanden. Man resonerar som så att varför ska de nu behöva bekosta sjukvård för 40-50 miljoner invandrare från Mexico, eller för fattiga på Harlem.

Vad innebär förslaget om det går igenom?

Går detta igenom får man en reform som gör att folk blir försäkrade via staten – precis som i Sverige. Helt enkelt en skattefinansierad finansiering, man får rätt till en grundsjukvård. Man man undrar vad som händer med dem som redan är försäkrade. Poängen är att alla ska ha möjlighet till ett minimum av sjukvård som betalas ur det offentliga, säger Anders Hellner.

Vad är din personliga åsikt i frågan?

– Normalt har jag ingen åsikt, men i detta fallet kan jag säga att från svenskt håll, långt ut på högern, är det ingen strid om att detta ska vara en självklarthet. Man ska inte lämna en del av samhället utanför vad gäller sjukvården, säger Anders Hellner.

 

 

Varför tycker Obama att det här är så viktigt?

Ingenstans i världen kostar sjukvården lika mycket per person som i USA. Och kostnaderna har fortsatt att stiga kraftigt de senaste åren. Trots det har miljontals människor inte tillgång till annat än akutvård.

De flesta amerikaner är överens om att något borde göras – frågan är bara vad?

– Det amerikanska sjukvårdssystemet i dag är groteskt dyrt och groteskt ojämlikt, säger Göran Rosenberg.

Fast det här måste väl också bli dyrt?

Utan tvekan. Beräkningar visar att det skulle kosta runt 650 miljarder kronor om året, även om anhängarna tror att slutnotan blir lägre på grund av effektiviseringar och minskat slöseri.

Förslaget riskerar att ytterligare förvärra landets budgetunderskott.

Är det därför så många amerikaner är negativa?

Ja, delvis. De hårdaste motståndarna kommer från högerkanten, men även demokrater som röstade på Obama är tveksamma. De är nöjda med den sjukförsäkring de har och rädda för mer krångel och högre skatt. En liten grupp kritiserar förslaget från andra hållet – och tycker att det inte ger tillräckligt bra skydd.

– Det kan låta konstigt för oss i Europa, men många amerikaner är främmande för själva tanken, att staten ska stå för sjukvård, säger Anders Hellner.

Något vissa republikaner på högerkanten slagit mynt av.

– De har använt smutsig skrämselpropaganda om till exempel statliga dödspaneler som skulle bestämma vems liv som ska räddas, säger Göran Rosenberg.

"




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0